In de jaren erna bestonden er diverse korfbalbonden naast elkaar. Naast de (K)NKB waren er een christelijke bond (CKB), een bond voor dames- en meisjeskorfbal (NDKB) en een rooms-katholieke dames korfbalbond (RKDKB). Na diverse fusies gingen deze per 1 januari 1994 samen verder als het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV). Bij het KNKV zijn inmiddels ruim 500 verenigingen en bijna 100.000 leden aangesloten, daarmee is korfbal één van de 4 grootste teamsporten van Nederland.
Mannen en vrouwen door elkaar
Korfbal is de enige gemengde teamsport ter wereld. Elk team bestaat uit vier dames en vier heren. De spelers/speelsters zijn verdeeld over twee vakken: een aanvals- en een verdedigingsvak. In beide vakken bevinden zich twee dames en twee heren van elk team. Korfbal kenmerkt zich door haar veelzijdigheid, het samenspel, het atletisch vermogen en het gecontroleerd fysiek contact tijdens het spel. Het is daarmee een echte teamsport. Omdat het niet is toegestaan te lopen of te dribbelen met de bal, ben je als speler genoodzaakt de bal snel rond te spelen om de korf te bereiken waar je op dat moment moet scoren.
Ondertussen probeer je te voorkomen dat je tegenstander de bal onderschept of jou verhindert te scoren. Je moet goed vooruit kunnen denken en je bovendien snel en slim over het veld verplaatsen. Korfballers zijn echte atleten!
Met de hele familie!
Korfbal is een echte familiesport. Als je wilt, kun je je leven lang korfballen: vanaf 3 jaar kun je al terecht bij de Kangoeroe Klup en er is voor elke leeftijdsgroep wel een spelvorm. Mensen die zich niet (meer) willen vastpinnen op een competitie, omdat dat te intensief is of te veel tijd kost, kunnen kiezen voor KombiFit: een gevarieerd sportaanbod bij de korfbalvereniging (Bij Lynx: Recreanten).
Juist omdat je je hele leven zou kunnen blijven korfballen, zou het zomaar kunnen dat je met je broer, zus of een ander familielied in een team speelt. Het gebeurt vaak dat niet slechts één gezinslid, maar het hele gezin lid is van dezelfde korfbalvereniging. Het gemengde en het familie-aspect van korfbal maakt het daarom een heel sociale sport. De vereniging is vaak als een tweede thuis voor gezinnen, waardoor de sociale controle en het respect voor elkaar groot is. Tijdens wedstrijddagen staat de hele familie op het sportpark of in de sporthal te korfballen en korfbal te kijken, want ook opa’s en oma’s die niet meer zelf deelnemen, komen natuurlijk aanmoedigen! Korfbal is de meest bezochte zaalsport in Nederland.
Bron: TV-Sportplezier