Iedere ouder kent het wel:
- Je kind komt thuis van school en je wilt dolgraag weten hoe zijn of haar dag was. Je stelt allerlei vragen en het enige wat je als antwoord krijgt is een kort ja of nee of weet ik niet.
- Je kind is logeren geweest en je bent super nieuwsgierig hoe het daar was. Enthousiast begroet je hem en meteen open je je vragenvuur. Je kind trekt zich chagrijnig terug.
- Je ziet dat je kind ergens mee worstelt en je wilt hem of haar graag helpen. Je hebt al verschillende keren gevraagd wat er is, maar er komt geen antwoord.
Sommige kinderen zijn echte praters en die willen graag mededelen wat er in hen omgaat.
Over het algemeen is het dan gemakkelijker om met je kind in gesprek te raken. Andere kinderen zijn minder spraakzaam, zij hebben meer moeite om zich uit te drukken of zijn een beetje verlegen. Een gesprek komt dan minder makkelijk op gang of verloopt stroef.
Als ouder wil je graag betrokken zijn bij je kind.
Je wilt weten wat er in zijn of haar hoofd omgaat, zodat je hem of haar zo goed mogelijk kan ondersteunen. Hier schuilt de valkuil dat je in een gesprek teveel wilt sturen, helpen en begeleiden, terwijl je kind daar niet om vroeg.
Kortom een prettig gesprek met je kind voeren is best ingewikkeld, maar ook erg belangrijk. De volgende 5 ingrediënten zorgen voor een prettig gesprek met je kind:
- Zoek het juiste moment. Dat is meestal als je beiden ontspannen bent. Bijvoorbeeld onderweg in de auto of op de fiets. Als je bijvoorbeeld samen de hond uitlaat of als je lekker lui op de bank ligt. Een gesprek ontstaat vaak vanzelf.
- Luister meer dan dat je praat. Probeer je kind te begrijpen door goed naar hem of haar te luisteren. Begrijp je iets niet vraag dan door. Probeer te voorkomen dat je gaat oordelen of moraliseren.
- Sluit aan bij de beleving van je kind. Probeer je te verplaatsen in de wereld van je kind. Spreek zijn of haar taal en laat je mening achterwege.
- Stel je in het gesprek gelijkwaardig op. Wees dus niet meteen de ouder die het kind iets wil leren, verbieden of uitleggen, maar vertel over je eigen ervaring of beleving.
- Laat het gesprek lopen zoals het loopt. Ga niet bewust de richting veranderen of van gesprekstof veranderen, maar volg wat zich aandient.
Een fijn gesprek is voor zowel ouder als kind een prettige en leerzame ervaring.
Je krijgt meer inzicht en begrip voor elkaar en dat zorgt voor een beter contact. Het leidt ertoe dat je vaker zulke prettige gesprekken met je kind zal hebben.
Esther Pastoor is opvoedcoach
Bron: TV-Sportplezier