Los Reyes Magos bij Kangoeroe Klup

Vandaag is het 6 januari en op zes januari is het drie koningen (Katholieke geloof). In Nederland is dat niet echt een groot gevierd feest (je mag je kerstboom naar traditie op deze datum langs de weg zetten), maar in andere landen is dit feest een echt groot feest. Zoals ook in Spanje. 

Carlos kon ons hierover al best veel vertellen en er waren al veel kinderen die ook een cadeautje meegenomen hadden voor een ander kind.

De Spaanse kinderen vieren geen Sinterklaas (die komt immers uit Spanje) en krijgen met Sinterklaas dan ook geen cadeautjes. Op kerstavond wordt de geboorte van Jezus gevierd en brengen de herders een paar kleine cadeautjes voor het kindje. Deze worden dan bij het kerststalletje of onder de boom gelegd.

Op de dag voor Los Reyes (5 januari) rijden de koningen door het dorp met hun stoet en strooien snoepgoed (kooltjes) naar de burgers. Een dag later bezoeken ze het kindje en zij overvloeien hem met cadeau’s. Op deze dag krijgen ook de Spaanse kinderen hun cadeau’s, die zij direct uit mogen pakken.

Onze kinderen hadden allemaal een stuk fruit meegenomen om aan elkaar cadeau te geven. Zo wisselden er heel veel appels en mandarijnen van hand en na een stevige training mochten de kinderen deze lekker opeten.

Volgende week gaan we weer lekker trainen! Tot dan 😀

Even een paar weetjes:

  1. Wist u dat wij de drie koningen in het Nederlands aanspreken met hun Perzische namen? Caspar (20,Noord-Afrika), Melchior (40,Europa) en Balthasar (60,Ethiopië). In het Hebreeuws heten zij Galgalat, Malgalat en Sarathin.
  2. Wist u dat de drie koningen eigenlijk helemaal geen koningen waren? Zij waren Perzisch-Babylonische astronomen, astrologen en natuurwetenschappers. Ook hun aantal staat niet vast en is afgeleid van het aantal cadeau’s (Mirre, Wierook en Goud).
  3. Wist u dat Oostenrijkse kinderen op drie koningen langs de deuren gaan om de huizen te zegenen? Na de zegen schrijven de kinderen met krijgt een code op de deuren. Als dank voor de zegen krijgen de kinderen vaak een snoepje. De code blijft vaak het hele jaar op de deur staan en beschermt de bewoners van het huis tegen kwade geesten. Eventueel ingezameld geld gaat naar een goed doel.

Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: