Categorieën
Uncategorized

ALLES OVER TSJECHIË #thisiskorfball

Als er één land is dat al jaren bij the best of the rest hoort in Europa, is het toch wel Tsjechië. De nummer zes van de IKF-ranking is het enige land dat België ooit uit een EK-finale heeft gehouden, en presteert al jaren op een heel degelijk niveau. Dit jaar zullen de Tsjechen weer op jacht gaan om een plek bij de topploegen te bemachtigen.

Netjes bovenin
In 2014 trof Tsjechië in de groepsfase België, Catalonië en het gastland Portugal. Van het gastland werd in de openingswedstrijd verloren, en ook tegen de Belgen konden de Tsjechen geen potten breken. Daarom was de laatste groepswedstrijd tegen het eveneens nog puntloze Catalonië cruciaal. De hele eerste helft had Tsjechië het initiatief, maar bij rust was Catalonië toch weer op 10-10 gekomen. In de tweede helft was het Catalonië wat steeds aan de goede kant van de score zat. Een 18-15 voorsprong werd echter door de Catalanen weggegeven, door twee goals in de laatste twee minuten boog Tsjechië een 20-19 achterstand om in een 21-20 zege. Daardoor mochten de Tsjechen alsnog voor de plaatsen 1 tot en met 8 gaan spelen, en ook dat werd een thriller. De Tsjechen waren aanvankelijk continu de ploeg die op voorsprong kwam tegen Engeland, maar gaven een 11-15 voorsprong weg en kwamen 18-16 achter. Een minuut voor tijd werd het nog wel 18-19, maar door een late goal werd het gelijk en na drie minuten om de golden goal spelen, was het Engeland dat er met de winst vandoor ging. Tegen Polen revancheerde Tsjechië zich vervolgens, en na een redelijk simpele overwinning op Rusland besloot Tsjechië het EK uiteindelijk als vijfde.

Stiekem een subtopper
De vijfde plaats op het EK is niet een prestatie die uit de lucht komt vallen. Op de WK’s behoort Tsjechië al jaren tot de subtop. Zo eindigde het land tweemaal als derde (2003, 2007), en werden ook de andere drie deelnames in de top-10 afgesloten; zevende in 1995, achtste in 2011 en negende in 2015. Op de EK’s doet Tsjechië het zelfs nog een stukje beter. In 2006 en 2010 eindigden de Tsjechen als derde, in 1998 werd het land vierde en in 2014 vijfde. Hoogtepunt is echter de tweede plaats in 2002, nadat alle wedstrijden werden gewonnen inclusief die tegen België. In de finale bleek Nederland wel een bridge too far voor de Tsjechen, maar desondanks werd de status van Tsjechië als (sub)topper bevestigd in 2002 en de jaren daarna.

Op wie moeten we letten?
De man van de doelpunten bij Tsjechië heet Alexander Vyroubal, pas negentien jaar jong. Op het WK van vorig jaar was hij goed voor liefst 31 goals. Ter illustratie, dat is evenveel als Richard Kunst en maar één doelpunt minder dan Nick Pikaar. Daarnaast zijn routiniers Vlastimil Krejci en Jiri Podzemsky ook altijd goed voor een flinke hoeveelheid doelpunten. Bij de dames is de 31-jarige Martina Klackova samen met de 22-jarige Denisa Cejkova degene om in de gaten te houden. Daarnaast is het hopen dat jonge talenten als Renata Havlova en Denisa Kolarova de kans krijgen hun kunsten op een internationaal podium te demonstreren en te laten zien dat zij dames zijn waar in de toekomst rekening gehouden mee dient te worden.

Overgenomen van: thisiskorfball.com