ALLES OVER POLEN

Met een veertiende plaats op de IKF-ranking is Polen na Turkije het laagst geklasseerde land wat deelneemt aan het EK. De Oost-Europeanen zijn er echter sinds het eerste EK in 1998 bijna elke keer bij geweest, en behoren dus gewoon tot het meubilair van het Europees Kampioenschap.

Achtste plaats in 2014, top-6 in 2016?
Op het meest recente EK begon Polen in een poule met Wales, Turkije en Servië. Van al deze ploegen werd gewonnen, waardoor de Polen als groepswinnaar doorgingen. De enige pech die Polen had, was de opponent; België. De Belgen hadden geen genade voor Polen en uiteindelijk werd het 40-11. Een plek bij de laatste vier kon Polen daardoor al vergeten, en twee dagen later werd duidelijk dat Polen om plek zeven zou moeten spelen. Tsjechië bleek met duidelijke cijfers te sterk (18-7), met als gevolg dat Polen de finaledag mocht openen in de strijd om de zevende plaats. Daarin was Hongarije de tegenstander, en de Hongaren lieten er geen gras over groeien. Al vanaf minuut één liep Polen achter de feiten aan, en via een 8-5 ruststand liep Hongarije uit naar 16-6. Doordat de Hongaren het laatste kwartier niet meer scoorden, kon Polen de eindstand nog iets dragelijker maken. Uiteindelijk betekende de 16-10 nederlaag de achtste plaats op het Europees kampioenschap.

Van toernooivulling naar subtopper?
Gedurende de jaren is Polen wel steeds beter gaan presteren op EK’s. In 1998 werden ze zevende, daar op volgde een zesde plaats in 2002, absentie in 2006, een negende plaats in 2010 toen er voor het eerst zestien in plaats van acht deelnemers waren en dus de achtste plaats van 2014. Op de WK’s zit er wel nog flink wat rek in de prestaties van de Polen. In 1999 werd het land negende, daarna twaalfde in 2003, veertiende in 2007, tiende in 2011 en veertiende in 2015. Dat betekent voorlopig dat de rol van Polen op internationale toernooien beperkt is, en dat zij langzaamaan de stap omhoog moeten zetten.

Op wie moeten we letten?
Kijkend naar de Polen, is het een ploeg die nog een ietwat ouderwets spelletje speelt met twee spitsen die alle goals moeten maken. Dat zijn de 31-jarige Krzysztof Rubinkowski en de tien jaar jongere Kamil Musialski. Tijdens het WK U23 deed hij mee en was hij goed voor 20 goals, en ook tijdens de kwalificaties voor het EK had hij met 16 goals een flinke vinger in de pap. Bij de dames is Tamara Siemieniuk iemand die nog wel eens vanuit het niets een goal wil produceren. Het spel van de Polen is echter dusdanig afgestemd op de heren, dat het voor de dames moeilijk wordt om zich echt te profileren.

Bron: thisiskorfball.com


Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: