Categorieën
Uncategorized

ALLES OVER DUITSLAND

De nummer zeven van de IKF-ranking is Duitsland. Nadat de Duitsers op weg leken om structureel aan te sluiten bij de bovenkant van de subtop, volgde een ware deceptie in Portugal waar het land als tiende eindigen. Dit EK willen de Duitsers bewijzen dat dat een incident was.

Teleurstelling alom
Zoals gezegd liep het EK van 2014 uit op een grote teleurstelling voor Duitsland. De Duitsers waren ingedeeld bij Nederland, Engeland en Rusland. Na de ingecalculeerde nederlaag tegen Nederland wisten de Duitsers wat hen te doen stond. Van Engeland werd echter verloren, en ook tegen de Russen wist Duitsland geen punten binnen te slepen. Dat gebeurde weliswaar pas na een golden goal, maar dat veranderde niets aan het feit dat de Duitsers onderaan eindigden. Daardoor zat er voor Duitsland sowieso al niet meer in dan een negende plaats. Na overtuigende overwinningen op Slowakije en Schotland trof Duitsland in de eindstrijd om de negende plaats het eveneens teleurstellende Catalonië. De Duitsers begonnen sterk en hadden het initiatief, maar via 6-3 stond het bij rust zomaar opeens 9-12. Die voorsprong gaf Catalonië nooit meer weg, al kwamen de Duitsers in de laatste minuut nog op 17-18. Daar bleef het echter bij, waardoor Duitsland het toernooi afsloot met een tiende plaats.

Wisselvalligheid troef
Waar Duitsland vanaf 1978 tot 1999 standaard in de top-6 van de eindstand van het WK terug te vinden was, is de laatste jaren een beetje de klad erin gekomen. In 2003 werden de Duitsers achtste, gevolgd door een elfde plaats in 2007, een negende plaats in 2011 en toch weer een nette zesde plaats in 2015. Op de EK’s is, zij het in mindere mate, eenzelfde soort trend zichtbaar. De zesde plaats in 1998 werd gevolgd door drie achtereenvolgende vierde plekken, en dus de tiende plek op het EK van 2014 in Portugal. Daaraan valt dus wel te zien dat de dalende lijn enigszins is stopgezet; vierde op het EK 2010, negende op het WK 2011, tiende op het EK 2014 en zesde op het WK 2015. Nu is het zaak voor de Duitsers om die dalende lijn definitief stop te zetten en weer richting de top te kruipen.

Op wie moeten we letten?
De bekendste naam bij de Duitsers is natuurlijk Sven Müller, die inmiddels al jaren bij Nic./Alfa-college speelt. Verder lijkt dit het toernooi te worden waar de definitieve verjonging van de Duitsers wordt ingezet. Bij de dames bijvoorbeeld de 22-jarige Jana Kierdorf en de 20-jarige Johanna Gnutt. Verder zijn Timon Orth (24) en Steffen Heppekausen (20) op weg om in de basis te spelen bij Duitsland, terwijl Dominic Düring al behoorlijk lang meedraait bij de Duitsers. Een jonge en talentvolle selectie, dat is zeker.

Bron: thisiskorfball.com