Hallo kind, hoe praat ik met jou?

TIP: Communiceer op ooghoogte

Als trainer of coach hoop je de kinderen in je team iets bij te brengen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze naar je luisteren? Even door je knieën en op ooghoogte communiceren helpt vaak al goed. Nog meer communicatietips lees je hier!

Eén van de dingen die je als jeugdtrainer moet doen is communiceren met de kinderen. Het doel daarvan is dan meestal dat ze beter worden in hun sport. Maar hoe leg je iets uit aan kinderen die je niet zo goed kent, die staan te stuiteren omdat ze lekker willen gaan sporten, en die bovendien worden afgeleid door alle sporters om hen heen?!
Een paar tips:
  • maak contact! Door op ooghoogte te communiceren, hun namen te noemen en de kinderen om beurten aan te kijken, voelen kinderen zich aangesproken.
  • trial and error: kinderen zitten de hele dag op school en willen nu niet luisteren maar sporten. Houd je uitleg dus zo kort mogelijk en laat ze direct aan de slag gaan. En dan is het helemaal niet erg als het niet in één keer lukt: fouten maken mag! Bovendien zullen ze vervolgens met meer aandacht naar jouw tips luisteren.
  • praten is zilver, luisteren is goud! Geef een kind geen adviezen, maar vraag hoe hij of zij zelf denkt dat het beter kan. Kinderen hebben daar vaak een heel duidelijk idee over, maar je moet ze wel de kans geven dat te laten zien!

Lang genoeg gelezen, aan de slag!

Bron: TV-Sportplezier


Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: