Uit onderzoek blijkt: het belang van presteren

Via een oproepje op onze Facebook pagina nodigden we ouders in januari uit voor een tweede onderzoekje over de sportprestaties van hun kind(eren). Dik 600 ouders deden mee (allemaal bedankt daarvoor!) en we hebben de belangrijkste resultaten van het onderzoek op een rij gezet.

Hoe belangrijk is presteren nu echt?

De deelnemende ouders waren het hier grotendeels over eens; plezier van hun kind is belangrijk. Wat opviel is dat veel ouders aangeven dat presteren juist voor de kinderen wel belangrijk is.

Wat vind je belangrijk voor de wedstrijd?

62% hecht waarde aan een rustige voorbereiding met o.a. een goede maaltijd. 20% geeft nog wat last minute advies.

Stellingen

85% van de ouders vindt winnen erg belangrijk. Daar tegenover staan dezelfde 85% van de ouders die zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen… Opmerkelijk!

Ook opvallend: slechts 15% van de ouders zegt het belangrijk te vinden dat zijn/haar kind wint…. Als klap op de vuurpijl geeft 91% van de respondenten aan dat hij/zij erg blij wordt als zijn/haar kind wint.

In ruim de helft van de gezinnen wordt ‘thuis veel gesproken over de sportprestaties van de kinderen’. Toch verwacht slechts 10% dat zijn kind druk ervaart vanuit hem of haar als ouder.

Conclusie

De bijna 630 ouders die deelnamen aan dit deelonderzoek hebben kinderen die relatief veel sporten. Ze benoemen bijna allemaal dat plezier (veel) belangrijker is dan winnen, maar geven tegelijkertijd wel aan dat het erg leuk is als hun kind wint.

Is dit een kwestie van ‘onbewust’ fanatisme? Of hebben de ouders oprecht geen idee van hun eigen gedrag? Wat zijn jouw gedachten hierover? Deel het met ons in de comments.

We hebben nog 2 onderzoekjes te gaan, wellicht komen daar nog meer interessante inzichten uit. Houd ons in de gaten!

Bekijk hier de resultaten van ons eerste onderzoek.

Bron: TV-Sportplezier


Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: