Je emoties de baas!

Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met de sport. Het leren omgaan met emoties tijdens de sport helpt kinderen in het dagelijks leven. Goed kunnen winnen en verliezen is een kunst.
Beide zijn ervaringen waarmee je moet leren omgaan. De emotie die bij sport hoort, kan voor prachtige momenten zorgen, maar ook voor grote teleurstellingen.

Wel eens boos

Helaas worden emoties nogal eens als excuus gebruikt. Na een verlies krijgt de emotie de overhand en gaan toeschouwers zich te buiten aan onwenselijk gedrag. Er wordt een overtreding gemaakt op jouw kind of de scheidsrechter benadeelt jouw kind. Ja, dan word je als vader/moeder wel eens boos. Dat is niet gek toch?

Nee, gek is het niet. Emoties voel je nou eenmaal. Het hoort ook bij het ouderschap. Het zijn je primaire emoties. Hier heb je geen grip op. Als er iets met je kind gebeurt, positief of negatief, dan voel je daar bepaalde emoties bij. Het is ook niet verkeerd.

Wat nou als…

Toch is het belangrijk om te weten dat je wel grip hebt op het uiten van die emoties. Wat nou als de tegenstander vele malen beter was? Wat nou als de overtreding echt een ongelukkig moment was? Wat nou als de scheidsrechter een kind van 15 jaar oud is en het net begint met fluiten? Jij bent het vast ook wel eens niet eens met je baas? Begin je dan ook te schelden? Je schoonmoeder komt onverwacht gezellig op visite. Gooi je haar dan direct boos het huis uit? Nee, meestal tel je even tot 10. Waarom zou je dat dan niet rond het sportveld ook doen? Plaats die emoties eens in een andere context en de situatie ziet er heel anders uit. Je secundaire emotie is de emotie die je anderen laat zien. Hier heb je grip op. Dit doe je dagelijks.

Besmettelijk

Ook rond het sportveld, het bad, de baan of de bak is het belangrijk om na te denken hoe je je emoties uit. Emoties zijn besmettelijk. Ze zijn van invloed op jouw kind, maar ook op de anderen kinderen en betrokkenen die lekker aan het sporten zijn. Als jij langs de kant staat te schreeuwen naar de scheidsrechter, waarom zou je kind niet hetzelfde gaan doen? Als jij staat te schreeuwen langs de kant, wat houdt een andere ouder tegen om precies hetzelfde te doen? Andersom werkt het precies hetzelfde. Als jij positief alle kinderen aan het aanmoedigen bent, dan is de sfeer een stuk gezelliger.

Meer weten over effectief complimenteren? Informeer dan bij jouw sportbond voor de thema-avond Lang leve de sportouder op jouw vereniging.

Jack’s list:

  • Primaire emoties mag je hebben, maar let erop hoe je ze uit.
  • Bedenk wat voor jou werkt: tel tot 10, haal even een kop koffie bij spannende momenten, vraag een andere ouder die je goed kent om je te helpen.
  • Goed voorbeeld doet goed volgen.

Bron: TV-Sportplezier


Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: