Speluitleg 1

Een van de ouders vertelde me tijdens de afgelopen training dat ze het wel leuk zou vinden als ze de gedachte achter de individuele spelletjes wist.

Achter elk kangoeroe spel zit een korfbalgedachte. Soms zijn deze korfbalgedachtes makkelijk te begrijpen. Iedereen snap natuurlijk waarom het mikken op de korfbalpalen een korfbalspel is, maar soms zit er ook een diepere gedachte achter. Hier een eerste uitleg.

Zoals jullie waarschijnlijk al merkten zit er achter onze kangoeroe klup een andere fundamentele gedachte dan achter de kangoeroe klup bij KVS. De Kangoeroe Klup bij KVS stoelt op de (oude) welpentrainingen. Deze zijn enkele tientallen jaren geleden bedacht als voorbereiding voor de F-jes. In de huidige competitie leeftijden dus de kinderen van 5 en 6 jaar die het er op volgende jaar hun eerste wedstrijden gaan spelen. Bij Lynx noemen we deze leeftijdsgroep de Lynxwelpen. De Lynxwelpen worden richting het eind van het seizoen uitgenodingt om af en toe mee te trainen met de F-jes.

Bij Lynx werken we bij de Kangoeroe Klup vanuit de methode “FF bewegen” welke vaak ook op basisscholen en kinderdagverblijven wordt gebruikt, alleen benadrukken wij de korfbalaspecten hiervan. Deze methode wordt momenteel geadviseerd door de korfbalbond (KNKV) waar het gaat om jonge kinderen van drie tot vijf jaar.

Zowel Esther, Jan-Willem als Patrick hebben de opleiding tot Kangoeroe Klup leiding gevolgd en hebben een spelmap FF-bewegen thuis liggen met allemaal leuke spelletjes, spel-ideeën en een gedeelte theorie, waarin onder meer de basis van de ontwikkelingsstadia worden behandeld.

Meer informatie over FF-bewegen vindt u op:
http://www.knkv.nl/bestuurders/kennisbank/kangoeroe-klup/clinic-ff-bewegen/

Vanaf volgende week zal ik proberen een voor een de spellen welke we het meeste gebruiken uit te leggen.


Geplaatst

in

door

%d bloggers liken dit: