Op bezoek bij de Lynx

Luca en Jessie zijn van de zomer en met de kerst op bezoek geweest bij een lynx. We waren met de kerst bij Wildpark Schwarze Berge bij Hamburg, dat als mascotte een ….lynx heeft! In Nederland kun je een lynx bekijken in de dierentuin van Amersfoort of in het Gaiapark.

Op de foto zie je Luca van de zomer bij een pootafdruk van de lynx. Zoals je ziet heeft een lynx best wel grote poten, zo groot als een hand. De lynx keek gezellig toe vanuit de boom.

De lynx is een soort kat, die zo groot is als een hond. Er zijn niet zo veel lynxen meer in West-Europa: een paar in Spanje, wat in Frankrijk, 1 of 2 in België (zie www.waarnemingen.be), maar geen enkele in Nederland. De meeste lynxen zijn te vinden in Oost Europa: Zuid-Duitsland, Tjechie, Slowakije enz. Vroeger waren er wel lynxen in Nederland, maar ze zijn nu uitgestorven. Er is een paar jaar geleden wel een studie gedaan om weer lynxen uit te zetten. Er is wel ruimte voor zo’n 10 tot 25 dieren, maar eerst moet de verbinding van onze bossen naar elkaar beter zijn, zodat de dieren met elkaar kunnen kindjes krijgen.

Lynxen eten vooral konijnen en hazen, en soms reeen. Een lynx eet wel een kilo vlees per dag. Dat is best wel veel, zo’n 10 keer meer vlees als een mens. Lynxen zijn heel erg schuw. Ze laten zich dus niet zo graag zien. Ze wonen in het bos in hun eentje en hebben best wel een groot gebied voor zichzelf nodig. De lynx heeft pluimpjes aan zijn oren en een kort staartje. Als je dus een soort kat ziet met een lange staart…. is het een kat! Als een lynx jongen krijgt, zijn het er meestal 2 tot 4. De jongen blijven 14 maanden (iets meer dan een jaar) bij hun moeder. Een lynx wordt ongeveer 20 jaar oud.

Een leuk filmpje is er op youtube te vinden over 2 lynx baby’s die worden uitgezet in het bos (vraag papa of mama om het te vertalen uit het engels):

Verder zijn hier 3 kleurplaten:

http://www.kleurplaatkleurplaten.nl/coloreadas/1388080381_img.gif

http://www.kleurplaatkleurplaten.nl/coloreadas/1388080227_img.gif

http://oi37.tinypic.com/eulvnr.jpg


Geplaatst

in

door

Tags:

%d bloggers liken dit: