Korfbal+ voor kinderen met Autisme en ADHD

Korfbal is voor veel mensen, zo op het eerste oog, maar een vreemd spelletje. Het gebeurd dan ook zelden dat iemand aan de hand van een beschrijving direct enthousiast is. Een keer een echte wedstrijd kijken of een keer zelf meedoen maakt veel mensen echter al snel enthousiast voor deze sport.

Vanwaar deze snelle omslag? Dit is iets wat mijzelf al een tijdje bezig gehouden heeft. Een concreet antwoord heb ik nog steeds niet, maar ik heb bij een specifieke doelgroep misschien toch een aantal redenen ontdekt waarom zoveel mensen enthousiast worden.

Sinds enkele jaren is er bij korfbalvereniging Die Haghe in de Baambruggestraat een groep korfballers actief met een diagnose binnen het Autistisch Spectrum. Iets wat, uitgaande van de vooroordelen van beide groepen, heel erg vreemd is. Autisten zouden erg op zich zelf zijn, niet in een groep kunnen functioneren en snel boos kunnen worden. Deze groep gaat vervolgens een sport beoefenen waarbij samenwerking, respect en de groep voorop staan. Hoe kan dit en hoe werkt dit?

  1. Binnen de korfbalsport is samenwerking noodzakelijk om tot scoren te komen. Er kunnen dus geen kinderen worden overgeslagen als je tot een goed eindresultaat wilt komen.
  2. De spelregels ondersteunen het samenwerken. De kinderen mogen niet lopen met de bal, dribbelen of pingelen en moeten dus overspelen om in de buurt van het doel te komen.
  3. De middenlijn zorgt voor duidelijkheid. Je staan in de aanval of de verdediging en hoeft niet mee op te komen. Toch kom je door het wisselen van speelhelft wel met beide functies in aanraking.
  4. Je oefent alle functies ook zelf uit en je leert zo het werk van de ander respecteren, je functioneert immers regelmatig in zijn/haar rol.
  5. Doordat jongens en meisjes samen sporten heerst er binnen het korfbal een cultuur waarin men van nature geweld afwijst en ook verbaal een stuk minder agressief communiceert. Wie wil er immers als bullebak overkomen bij de andere sekse?
Kortom, samenwerking en respect worden door de omgeving afgedwongen waarin de sporter zich bevind. Dit maakt korfbal tot een ideaal leerklimaat, ook voor kinderen met behoefte aan structuur en duidelijkheid. Om deze reden kunnen veel kinderen met een vorm van autisme of AD(H)D sowieso al vaak heel goed terecht bij een korfbalvereniging.
 
Om deze kwaliteiten nog eens extra te benadrukken hebben de korfbalverenigingen Die Haghe en Lynx Korfbal nu beiden een Korfbal+ groep, speciaal voor deze doelgroep.

Korfbal+ is een korfbalvorm speciaal voor kinderen binnen het Autistisch Spectrum, denk hierbij aan het syndroom van Kanner, het syndroom van Asperger of PDD-NOS. Ook kinderen met aan autisme verwantte kwaliteiten zoals AD(H)D zijn vaak welkom in deze groepen. De groepen bij Korfbal+ zijn kleinschalig opgezet en de groepen worden begeleid door ervaren trainers welke ervaring hebben met ASS. De trainer houdt ook extra rekening met de beperkingen, zoals moeite hebben met omgaan met verliezen, de complexiteit van spelregels, een korte concentratieboog e.d.

Bij Lynx Korfbal zijn kinderen binnen het Autistisch Spectrum en met AD(H)D van harte welkom in de leeftijd van 6-10 jaar. Ouderparticipatie staat bij onze vereniging hoog in het vaandel. Er wordt van u als ouder verwacht dat u op toerbeurt meehelpt bij de training van uw kind. 

Aanmelden voor Korfbal+ kan via deze link.


Geplaatst

in

door

Tags:

%d bloggers liken dit: